2015年7月17日 星期五

那些年.那些歌


一向覺得香港電台的電視製作甚有水準。

最近,無意中發現了港台一個名為「那些年那些歌」系列的電視節目,值得推介。

該系列以「單元劇」形式攝製,與一般單元劇不同的地方在於,各集製作人均以某位特定歌手的舊歌為題,配合劇情發展適時播放,使作品成為一個具備音樂元素的短篇故事。

翻看己播出的集數,SU較喜歡以王菲為主題的那集<因此太稀罕繼續相戀>。「王菲篇」以六組愛情片段組成,對,你沒有看錯,全集內容以六篇獨立小故事配上六首歌拼合而成。簡單數學題,二十分鐘除六,每個小故事只佔三至四分鐘,因此與其說是六篇小故事,還不如說成是六首王菲舊作的「濃縮版MV」,如此形容可能更為貼切。

六段「MV」中,SU十分欣賞「約定」與「給自己的情書」。儘管拍攝手法簡單,沒有用上什麼電腦特效與人氣名星,唯平實的情節與攝製技巧已足以帶出歌中意境與情懷,有興趣的朋友可按以下短片


或直接到港台官方網頁收看。

附帶一提,各位如欲翻看系列中的其他集數,進入上列官方網址,再按「各集內容」選取即可。

最後,說開MV,擱筆前送上另一段來自黎明舊歌<眼神騙不過>的卡通MVSU頗喜愛片段內的那個男孩與貓貓喔﹗





圖片來源﹕
clippartpanda.com

20 則留言:

  1. 嘻嘻....................心心較少聽這2首歌...不太熟悉呢!

    回覆刪除
    回覆
    1. 呢兩首歌都舊...可能未必係你ge年代。=P

      你知邊個係王菲同黎明嘛?﹗ =P

      刪除
    2. 心心知道嘅...四大天王嘛!都算靚仔................................^^'''
      至於王菲好似同謝霆鋒一齊嘛!^^

      刪除
    3. 四大天王,冇咁靚仔那位卻最高歌藝,同俾人感覺最踏實,我指張學友呀。

      王菲以前試過,散過,現在唔知點。

      刪除
  2. 好仲意貓咪水汪汪的眼睛...................好可愛!

    回覆刪除
    回覆
    1. 同埋,佢係一隻善解人意ge貓貓。

      刪除
  3. 回覆
    1. 不錯gar,um.....這系列不是集集都愛情故事的。

      刪除
  4. 第一輯玩手機慵懶的女孩,確是幾吸引。

    回覆刪除
  5. 王菲的歌 , 沒有聽一段時間 , 重新再聽 , 依然吸引. 一種淡淡然的感覺 , 卻充滿情感.

    回覆刪除
    回覆
    1. 王菲係一個好有性格ge女歌手,唔知係咪因為咁,受鮮明的性格影響(加上唱功出色),如你所說,總是覺得她的歌曲中有種獨特風格,其他人好難模仿。

      刪除
  6. 要留意一下先,你的推介給吸引 ^^

    回覆刪除
    回覆
    1. um...唔係集集都愛情故事gar,例如有集就係講一個女人踏入四十歲的人生反思。

      刪除
  7. 這些對我來講也不算舊!

    回覆刪除
    回覆
    1. 對我黎講,我都係識果個時代d歌多d。現在d新人連帶佢地d歌,都唔係好識。有幾個都認到,但問佢地有乜歌,我就答唔出。

      刪除
  8. 好似幾好睇咁喎!明日Lunch係公司睇吓先 :)

    回覆刪除
    回覆
    1. 哈哈,網上看,幾時睇都得。^_^

      刪除
  9. 回覆
    1. 個MV幾好,隻貓都幾得意。

      刪除