2016年3月4日 星期五

它不浪漫,但我喜歡


直至現在,SU還是不理解為什麼「豆腐火腩飯」是男生的浪漫。

儘管我是男生

儘管我也吃過豆腐火腩飯。

另一方面,看著鄰桌那位男士大口大口把豆腐、火腩與白飯送進肚子裡,狼吞虎嚥,我亦絲毫不覺他在用心細味當中的浪漫。

其實,只是吃一頓飯罷了,又何用包裝成一個才氣滿溢的文青般,處處流露高深莫測的詩意?

和「浪漫」的豆腐火腩飯相比,一個人用膳時我比較愛點「不算浪漫」的蝦仁炒蛋。原因?呵呵,喜歡就是喜歡,愛吃就是愛吃,有些感覺是沒法解釋的。

一般而言,連鎖快餐店售賣的蝦仁炒蛋,除蝦和蛋的比例「相差很遠」外,那些白白的蝦仁也是頗袖的。某次,隨心走進一間街坊式小廚吃飯,小店員工把那碟蝦仁炒蛋拿來時,SU喜出望外,蝦的數量不少之餘,蝦仁體積也不小。無可否認其單價比快餐店的定價高一些,惟我認為算是物有所值,「性價比」合理。

開開心心吃一碟可口的蝦仁炒蛋,浪漫欠奉但滿足。快樂有時很簡單。




圖片來源﹕
自拍

51 則留言:

  1. 好友✬*¨☆瞓覺豬嚟☁¨♦好夢★。゚☾晚安
    っˆヮˆ)っ ❥*¨❣齊齊快樂ღ❤星期六喇喂♡。゚♥

    回覆刪除
    回覆
    1. 下個星期六,冇剛過去個星期六咁暖喇。

      刪除
    2. 我知道呢...我會買定D餸...小出門...多瞓覺呢

      刪除
  2. 其實是...很個人的口味,,,很個人的想法,,,正如Small U你所說..「喜歡就是喜歡,愛吃就是愛吃!」

    回覆刪除
    回覆
    1. 都係GAR,就好似有些人吃東西鍾意加些豉油,有些卻鍾意食「原味」。

      刪除
  3. 回覆
    1. 「性價比」譯自Price-Performance,通常係用來形容付出金錢買下的貨品或服務是否物有所值。

      和女生相處的關係也是金錢交易乎?

      刪除
    2. 女~「性價比」....在倩
      男~「性價比」....在理
      SU~「性價比」....在兵頭花園
      我今朝去睇過
      比你的自拍照更俊俏

      刪除
    3. 兵頭花園其實都算多野睇,地方都大,看看鳥獸看看花,有時間的話更可「連走」附近的香港公園。

      刪除
    4. 大夫,SU 不是說:『「性價比」譯自Price-Performance,通常係用來形容付出金錢買下的貨品或服務是否物有所值。』為何與『女~「性價比」....在倩;男~「性價比」....在理』扯上關係呢!閣下的思維總是有別樹一格!使人摸不著頭腦! @_@

      刪除
    5. 女重情
      男重智
      情智雙運
      始得所成
      『「性價比」譯自Price-Performance
      若十年前在香港,流行於電腦硬件.
      後流行於流鶯譜

      刪除
    6. 睇你地GE留言,先發現其實我打漏左Ratio這個字,全名應該係Price-Performance Ratio先啱。^_^

      刪除
  4. 吃飯都不過是為了裹腹,有什麼浪漫不浪漫? 只有輕巧細嚼和狼吞虎嚥之別。「豆腐火腩飯」和「蝦仁炒蛋飯」兩樣我都喜歡。後者更為浪漫吧?

    回覆刪除
    回覆
    1. 「豆腐火腩飯」是男人的浪漫...據知是源於一篇網絡潮文。作者用了一種很有散文FEEL的筆法去寫「豆腐火腩飯」。哈,如果要令「蝦仁炒蛋飯」都變得浪漫,可能要動手寫多篇潮文。=P

      刪除
    2. 期待SU寫這一篇潮文。^0^

      刪除
    3. 下?我唔識寫呢類文體GAR=P咪考我啦。

      刪除
  5. 我也愛吃蝦仁炒蛋,蝦要新鮮,蛋的黄要大,一定要落韭黄,重要一定不要炒老,那就會是碟完美蝦仁炒蛋。
    但很多時在街外吃的蝦仁炒蛋,都是令我失望的!

    回覆刪除
    回覆
    1. 嘩﹗你好講究呀。比較之下,即使快餐店入面D蝦仁炒蛋和相中小廚這碟相比是遜色一點,但我都未至於用「失望」形容呀。=P

      呢個,可能就係識食同唔識食GE分別。食不是我的'Research Interest'^_^

      刪除
    2. 媽媽話我:囡呀,你零舍嘴尖,不過唔嘴尖便會無要求,
      咁煮忌餸就唔慌好食啦!
      「豆腐火腩飯」睇咗劇場版,幾好笑!

      刪除
    3. 咁你又有道理,識煮野/愛煮野的人對食通常都係有比較高GE要求。^_^

      所以,我只係「一般要求」=P

      刪除
  6. 吃得開心也很浪漫呢!哈哈.

    回覆刪除
    回覆
    1. Aiya, 一個人吃飯點浪漫得起呀。=P 不過,碟炒蛋D蝦唔錯唔錯。

      刪除
  7. 豆腐火腩飯是男人的浪漫,可能就是因為女人唔鐘意,啖啖肉而且仲有肥肉,配上豆腐也是沒有青菜。這種美味還昰留給孤單的男生,細細品嚐當中的浪漫!

    回覆刪除
    回覆
    1. 豆腐火腩飯是男人的浪漫,其實係出自一篇網上潮文GAR。Key有興趣的話,可SEARCH下,我記得其中有句係話「每件燒肉都係經過爐火長時間試煉」之類。=P

      刪除
  8. 回覆
    1. 蝦仁炒蛋你識唔識整?算不算simple?

      刪除
    2. 我唔識呀~有入廚經驗就覺得簡單,從家傭煮的過程中,在我而言,都算難gar,因為佢用粉抺雙蝦...又...唔識講呀~

      刪除
    3. 哈,你爸爸食完覺得好食就得。=P

      刪除
    4. 唔記得問你,點解豆腐火腩飯係男人ge浪漫?

      刪除
    5. 你可以問下你爸爸有冇食過豆腐火腩飯,有GE話可以問下他食果時覺唔覺得「浪漫」。=P

      其實,係因為網上有篇潮文用好文藝GE筆法去描寫「豆腐火腩飯」,所以D人之後就話「豆腐火腩飯是男人的浪漫」。潔潔可以在YAHOO直接打「豆腐火腩飯是男人的浪漫」去SEARCH,就會搵到果篇潮文喇。

      刪除
    6. 好~有時間search一下先。咁...有無乜野麵係形容女仔gar,除咗清湯掛麵wor~

      刪除
    7. 就係呢篇呀。
      http://evchk.wikia.com/wiki/%E7%81%AB%E8%85%A9%E9%A3%AF%E6%BD%AE%E6%96%87

      清湯掛麵...我都係SEARCH先知點解JA =P

      刪除
    8. Aiya~li 篇豆腐火腩飯吖~我共入去3次,3次未睇就死機,唔通因為我食素=p

      刪除
    9. 最後睇唔睇到?

      潔潔可以試下自己做SEARCH,該會SEARCH到其他轉載此文的網頁的。^_^

      刪除
  9. 蝦仁炒蛋呢道餸我都好喜歡食, 加上點點青蔥又香又美味尤其好吃, 它的賣相也不俗,這味餸是很多酒家餐廳或小炒店舖, 好多顧客都會點的佳餚呢...

    回覆刪除
    回覆
    1. 原來Momo都鍾意食^_^

      炒蛋都唔易,有D整到好多油的。

      刪除
  10. 回覆
    1. 加D蔥,有D「色水」點綴下賣相仲會同時加分呀。^_^

      刪除
  11. 食物怎會浪漫?只有環境以及同心儀嘅對像吃飯才會感到浪漫!

    回覆刪除
    回覆
    1. 豆腐火腩飯是男人的浪漫是出於一篇網絡潮文GAR,Philip有興趣可以SEARCH下,寫得幾有文藝氣息的。

      刪除
  12. 蝦仁炒蛋我也喜歡,印象中只吃過一碟是美味的,要整得好也不容易啊﹗
    我覺得吃得滿足就是浪漫,跟餸菜款式關係不大。

    回覆刪除
    回覆
    1. 印象中只吃過一碟是美味的--->是否博師奶自己整那碟?=P

      浪唔浪漫,哈哈,我睇同邊一個食啦。^_^

      刪除
  13. 很喜歡吃能單手吃的食物﹗這蝦仁炒蛋很不賴呢﹗

    回覆刪除
    回覆
    1. 吃能單手吃的食物﹗這蝦--->Aiya,雙手吃係咪指西餐食扒果類?=P

      刪除
    2. HEY,另一隻手係咪用黎拎住本書睇 ^_^

      刪除
  14. 每個人對『浪漫』的要求各有不同,所以不能理解也是很合理。
    所謂:單身或有伴,不只是一種狀態,更是一種選擇。有人陪伴很美好,一個人也很自在。

    回覆刪除
    回覆
    1. Aiya...一個人雖然有自在的時候,但暫時未係我的選擇呀。=P

      刪除