2017年4月18日 星期二

東龍島(東龍洲)

很久前曾在「行山郊遊」這欄目中簡單介紹東龍島。早前重遊,現補回較詳盡的多圖「路線版」


可於西灣河嘉亨灣附近的公眾碼頭等候街渡前往,即相片中橙色框位置


是日街渡停泊南堂碼頭(舊碼頭)及佛堂門碼頭(新碼頭)。由於不曾在新碼頭下船,不如就在佛堂門登島吧


和南堂不同,佛堂門碼頭旁有一個小沙灘,吸引了一家大小和狗狗在淺水區嬉水


沿水泥小徑略為上行,來到支路位。左轉可觀看燈塔與遊覽營地、炮台遺址,右轉前往南堂碼頭、觀景台與石刻。本篇路線先取左路


來到假日士多。士多門前的鄉郊小徑(往右方走)可通向炮台特別地區


大部份島上的小徑均沒有樹蔭,所以緊記做足防曬措施,甚至乎打傘行走亦可


路過一處石灘。沒有估計錯誤的話,遠方的小島群應是果洲群島


看到「東龍洲炮台特別地區」的牌樓了。放心,沒有走錯路喔


來到營區,先在附近走走,吹吹海風看看海


依路牌指示,經原始小徑前往東龍炮台遺址


既是「遺址」,遊人當然不會看見支支火炮啊﹗火炮早已被拆掉了


返回營地前,不妨走走炮台入口左方的泥徑,往「高位」觀賞海蝕洞


穿越小樹林。高高的樹木遮擋了陽光,在這兒小休補充水份很不錯呢


右方是清水灣高爾夫球場(布袋澳),相片中央可見一「小燈塔」,稍後將前往燈塔旁的崖頂近一點俯視它


清澈的海水配上海蝕洞,怎能不拍下如此天然美景


原路返回營區。回到假日士多前,如有興趣,可按相片中的箭咀方向走


走進另一片小樹林,這裡也是乘涼的好地方


途經一處小石灘。剛才就是站在左方的崖頂拍攝海蝕洞喔


山徑比較狹窄與崎嶇,這條小徑似是郊遊者「日積月累」自行走出來的


炎熱天氣下,SU只上行了一些,拍下風景照留念便返回假日士多


到高地看燈塔的泥沙小徑在假日士多(洗手間旁)後方,因此欲前往者須穿過士多。山徑入口有沒有叢林風味?泥徑很快便變得開揚


沒有騙你,來到前文提及那處可俯視小燈塔的崖頂了


香港的一眾離島各有特色,觀看浪濤拍岸可說是東龍島的一大賣點


希望這些美的郊野風光不會被塵俗污染。遠足郊遊時不僅要攜相機,也要帶一顆愛護大自然的心


原路退回士多,往南堂碼頭、觀景台及石刻方向走,遊覽東龍島的另一端


此段山徑以水泥舖成,路面狀況良好,平坦易走


路旁綠油油的山野。山頂上還有形狀奇特的大石頭


來到這「Y」字路口,左方小路(藍箭咀)續往石刻、觀景台,右方小路(橙箭咀)往南堂碼頭


南堂碼頭全景。如前文所說,若在西灣河乘街渡出發,遊人亦可在此下船


回到「Y」字路口,朝石刻、觀景台進發。由南堂碼頭走到觀景台,慢行約需2025分鐘。觀景台旁有一長長的下行石級,可通向海邊的古石刻。烈日當空,SU略過這個景點了(看完石刻後便反過來要上行梯級喔﹗)


攝於觀景台上()-----------東龍島的漁排


攝於觀景台上()-----------遙望窄窄的佛堂門海峽


原路返回佛堂門碼頭候船回西灣河,為這次小島旅程寫上完美句號



後記及備註﹕
1.依本篇路線觀光,沿途小休、拍照、看海,熱天下慢走,全程約需2.5小時,於士多用膳的時間不包括在內。時間僅供參考,步速因人而異,若在秋、冬季遊島,步行時間應可縮短。

2.一些遊島補充﹕
a.島上士多屬家族式「小規模經營」,假如食客眾多,人手不足的情況下等候食物時間或超過半小時。
b.島上大部份景點與小徑均無遮無擋,若於炎夏前往,遊人宜做足防曬措施,適時小休補充水份及按體力、時間等因素增減打算遊覽的景點。
c.燈塔與炮台一帶處於小島高位,在崖頂拍照及欣賞風景時必須小心謹慎,切勿走得過近崖邊。另一方面,在崖頂走動時必須沿明顯山徑走,不可貿然走向眼前的所謂「草坡」。有些時候,植物沿懸崖峭壁生長,遊人看到的只是植物的頂部,草下實則沒有穩固的踏腳點,踏下去隨時「踏空」墮崖。


3.一些在西灣河乘船出發的補充﹕
a.航程約40分鐘,現行安排是登船後才在船上以現金購買雙程票。遊人付費時已須決定乘哪班船回航,以便船公司控制搭客人數。
b.一般情況下,遊人在南堂碼頭(舊碼頭)或佛堂門碼頭(新碼頭)下船均可,回程時也可在新碼頭或舊碼頭候船。請留意,船長或因浪大及天氣惡劣等安全考量不停佛堂門,若回程時希望在佛堂門登船,請先向船員確認當天泊岸情況。
c.截至本篇發佈日,雙程票票價$55,班次如下(可按圖放大)。如有疑問,可到相片中船公司的網址查看最新公佈。

d.另一船公司提供來往油塘三家村與東龍島的航班。上列小提示僅適用於西灣河開出的街渡。




照片來源﹕
自拍

49 則留言:

  1. 好詳細呀~大浪嗎?會否暈船浪?

    回覆刪除
    回覆
    1. 雖然你在補充資料有提及,但你的實際情況是...我有點怕坐船的。

      刪除
    2. 睇嚟,愛在天和我都引到潔潔心郁郁,徘徊在出發與唔出發之間TIM。^_^

      浪唔算好大,不過真係要睇天氣GAR。你上次入長洲、南丫島果時有冇食暈浪丸?你覺得怎樣?

      刪除
    3. 觀景台旁有一長長的下行石級,
      可通向海邊的古石刻。
      潔潔愛暈浪.....

      刪除
    4. SUSU,長洲同南丫島?無暈浪呀~

      大夫,邊度有人愛暈浪GAR~

      刪除
    5. Re﹕大夫
      潔潔愛暈浪------>見到帥的人暈晒大浪?

      刪除
    6. Re﹕潔 X 2
      去東龍的船和去長洲同南丫那些不同的,不過見你去長洲同南丫都冇事,叫做過咗第一關先啦。如果你搭長洲、南丫果D都會暈浪,咁我估你去東龍都會易有類似情況。

      BTW,我估你都係三家村出發吧,咁不如又問吓樓吓Ai insky,睇吓船程會不會短D啦﹗倘若你怕會暈船,一係你入秋先試行,因為東龍大部份地方都係冇樹蔭,暈完船仲要熱住行都幾辛苦的,也不好。

      刪除
    7. Aiya~見到帥的人暈晒大浪?ng...咁要見見SUSU或者大夫先至得喇 ^^

      大部份地方都係無樹蔭...入秋才行...咁咪要等好耐? 依加才4月尾...

      刪除
    8. 我走唔起D「帥」GE路線GAR,無謂充啦,你估我係你去旅行時見果D韓國帥哥咩,我係香港人嚟咋^_^

      最主要係你怕唔怕會暈浪(PS﹕我覺得其實唔算浪大的,隻船個大小和去塔門果D差唔多,但係呢樣真係因人而異)。試過好耐之前一班人入南丫島,有朋友暈船浪,落咗船抖完熱天見佢都仲係唔舒服,冇平時咁活躍。

      三家村就係另一度可以搭船去東龍島GE地方,鯉魚門果邊。我問朋友佢話30分鐘左右,船程短過由西灣河出發一些。由油塘地鐵站落車,沿茶果嶺道行就到。

      刪除
    9. 嘩~你咁好記性ge~韓國帥哥,你仲記得?不過佢最近都有嚟香港,我哋都有見面同食飯tim。

      刪除
    10. 對我嚟講呢類經歷幾特別,印象會有些的。

      刪除
  2. 回覆
    1. 天空好藍,結果就係好曨同幾熱,不過天藍景會靚好多的。

      刪除
  3. 香港有很多美麗海島,都唔知點解我年輕時冇去?我只去過塔門和蒲台島咋…
    謝謝你的分享!

    回覆刪除
    回覆
    1. 因為你只掛著追女仔囉,哈哈!

      刪除
    2. Re: Shu Siu
      以前資訊冇咁流通,所以有不少「隱世」地方都未定GAR。

      刪除
    3. Re: Ai insky
      你說起追女仔,約女仔去東龍都很不錯呀。不過,最緊要係個女仔唔會因為天熱和在士多等食物等得耐就「黑面」。

      刪除
    4. Re:SUSU 說起追女仔,約女仔去東龍都很不錯呀。不過,最緊要係個女仔唔會因為天熱和在士多等食物等得耐就「黑面」。

      係你經驗之談呀~咭~咭~咭~咁...你都係最好入秋先至去啦~ 

      係WOR,不如相約入秋去啦,唔怕暈船浪同唔怕黑面。NG...叻女。

      刪除
    5. Re﹕潔潔
      呢個唔係我GE經驗之談呀,上面覆你「暈船浪」果單就係。

      仲話自己叻女=P,暈唔暈浪同入唔入秋冇乜大關係GAR,主要係萬一真係暈浪,落船後都唔使曬住咁唔舒服而已。

      刪除
  4. Small U你有搽防曬嗎?有無曬黑到呢?不過心心相信Small U你在這方面會有經驗的!😊

    回覆刪除
    回覆
    1. 冇呀,我係屬於好易曬到紅和甩皮的人,所以防曬方面我要比其他人做得足一些,不能偷懶唔做。

      刪除
  5. 真係好舒服👍的好地方🐾
    ♦・゚☁好友🌜晚安甜夢嚟🌛💤
    眨吓眼時間過得好快👀╠╣aΡpy週三
    ╔══╗────╔╗╔═╦╦╗─╔╗╔╗🌟
    ║╔═╬═╦═╦╝║║║║╠╬═╣╚╣╚╗
    ║╚╗║╬║╬║╬║║║║║║╬║║║╔╣
    ╚══╩═╩═╩═╝╚╩═╩╬╗╠╩╩═╝
    ──────────────╚═╝・。✨

    回覆刪除
    回覆
    1. 呢度唔錯,比南丫、長洲更貼近自然,基本上島上得數戶人住,除咗數間民居與簡樸的鄉郊士多外,就冇其他M記、海鮮酒家、提款機、超市等其他離島可見的「人工設施」喇。

      夏天熱,我都係行離島同其他易行路線,保持運動接觸吓大自然就算喇。

      刪除
    2. 其實接觸吓大自然
      無M記、無海鮮酒家、無提款機、無超市等
      無關係,最重要舒服行吓就好

      刪除
    3.  ∧_∧
      (。・ω・。)つ━★・*。
      ⊂   ノ    *.`¤。✾゜
       しーJ   °❉。♦+º°¨*⊹
            ೋ*´¨∵∴¸.☾·*¨)
      好友☁。゚🌙瞓覺豬囉🌜晚晚甜夢安睡🌛💤
      時刻開心萬事得📣📢天天都過得簡單寫意
      🌴🏠🌵🏡🎄話咁快╠╣aΡpy週四🌳💒🌲

      刪除
    4. 我喜歡現時只得士多和民居的東龍島,唔希望有朝一早會「發展」到有海鮮酒家果D呀。它的純樸最吸引我。^_^

      刪除
    5. 對的...純樸最吸引
      好友♦・゚☁🌜甜夢瞓覺呢🌛💤
      ╔══╗────╔╗╔═╦╦╗─╔╗╔╗✨
      ║╔═╬═╦═╦╝║║║║╠╬═╣╚╣╚╗
      ║╚╗║╬║╬║╬║║║║║║╬║║║╔╣
      ╚══╩═╩═╩═╝╚╩═╩╬╗╠╩╩═╝
      ──────────────╚═╝晚安🌟
      眨吓眼時間過得好快╠╣aΡpy週五👀
      💕齊齊時刻笑笑💖享受天天美好💞

      刪除
    6. 現在係下午四點三,應該同神鳳講早晨定午安呀?^_^

      刪除
  6. 你也去啦!該不會也是4月1日去得吧!呵呵.

    回覆刪除
    回覆
    1. 不是呀,不過我現在行山,都會「偷偷望吓」有沒有一D「又型,又瘦,又靚」(呢句係咪好熟口面呢?^_^)GE人,憑呢個原則應該認到你嘛﹗=P

      喂,我哋好以引到潔潔想到東龍島呀,你在油塘搭船,要幾耐先去到東龍?

      刪除
  7. 40分鐘船程好方便喎,有山有水,不失為一個遠足好去處。

    回覆刪除
    回覆
    1. 和其他遊人較常到的離島相比,東龍島的簡樸最吸引我。

      刪除
  8. SU介紹得好詳細。在假日士多的指示牌下的一張照片,地上那些綠色植物,很像長洲山路上的一些。當時並有很多大型的仙人掌。
    有一次我由張保仔洞回頭走,見到「鯆魚灣」這個街牌的標示,往下走,穿過大石縫,一路走向海灣,見到五行石...。

    回覆刪除
    回覆
    1. 可能,那些植物專係在海邊生長都唔奇(島上向海的崖邊也可找到),所以不同小島會見到都未定。佢哋翠翠綠綠都幾靚呀,同埋生得唔高,變咗唔會好似幅牆咁擋住D海風,涼風吹住行舒服好多GAR。行山...都係想平平安安出發,平平安安回家,有時想到有些安全事項提提,便寫詳細一D。

      阿姨說起長洲,都一段時間冇去過,張保仔洞好耐之前去過,五行石和「鯆魚灣」就未去過喇。去五行石果段路,睇過相,冇記錯的話係靠海走。

      刪除
    2. 在未到張保仔洞之前,山徑路上會先經一個街牌寫著「鯆魚灣」。這裡有向下行的路,只要向下走,會穿過窄窄的大石縫,很有趣。
      一路走到海灣,就可以享受天空海闊的樂趣。

      刪除
    3. 「鯆魚灣」果度粗略找過路線...長洲逢週六、日就好多人,長假期更常迫爆呢。不過,我相信「鯆魚灣」應該會係一個少D人到GE地方,多數人都係在市集掃街。

      看海,有種舒服GE感覺,更可以靜靜地想這想那。

      刪除
    4. 不用想啦! 那次剛來到海浪邊,聽到海濤拍打岩石,正在好不快意之時,忽然手機響起,有人打來商量要事,就這樣望著滔滔海水,拿著電話說呀說! 好像罰站了很久,才與家人走向山上去。

      刪除
    5. AIYA,要事就真係無計,風景都要先讓路。我估,阿姨唔只「罰站」,仲「罰理曬」都未定。

      刪除
    6. 當時陽光充足,但可能是海風很清爽的關係,所以都唔覺得好曬。只係覺得空氣好清新舒服。後來走上就近的山上,已是林蔭清涼,地上滿是龍眼,原來有一棵很高大的龍眼樹在頭頂上。附近還有一間廢屋。

      刪除
    7. YES,閒時去郊野走走,一樂也。遠離市區,是一種讓自己鬆鬆的好方法呢﹗

      刪除
  9. 你這次行程很正啊! 港灣樹林風景壯觀, 好像去了外遊 ...
    這行程証明你的毅力和體力很好尼!

    回覆刪除
    回覆
    1. 東龍島吸引我,就是因為它保留了原始小島風貌,有一種純樸的氣息。烈日當空行需要多點體力,但其實整體而言D路算幾好行,上落坡度也不大。適時補充水份,一般人應可應付的,真係太熱也可以刪去某些景點縮短行程,有需要時在島上不同士多喝點飲品乘涼亦可。

      刪除
  10. 見到藍天白雲的東龍島,很喜歡。十幾年沒去了,好想再去,尤其想接近那個拍過婚紗廣告的白色燈塔;可是腳傷未好,山路免問,至快要半年後。

    回覆刪除
    回覆
    1. 反正已經入夏,溫度高,就等秋、冬季才再決定啦,現時好好休息復原先。燈塔果度,我在崖頂望落去果度要爬石落去,橫向走去唔知使唔使在某處起開始綑邊。

      刪除
  11. 攀石牆個邊比較少人到,但風更壯觀.

    回覆刪除
    回覆
    1. 如果經電視介紹,又會即刻多人返GAR喇。果邊好似要經一D非正式小徑先可抵達。

      刪除
  12. 你當然沒有騙我們啦!有圖為證嗎 :))

    回覆刪除
    回覆
    1. AIYA,現在科技先進咗,有圖都要睇真D,有圖唔一定有真相GAR。=P

      刪除